vineri, 29 martie 2013

DESPRE CAMPIONI

Bun găsit! Astăzi vorbim de campioni. Oameni-în adevăratul sens al cuvântului, sportivi care au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Sunt oameni care şi-au sacrificat o mare parte din viaţă pentru a ajunge acolo unde şi-au propus!
Dominique Moceanu s-a născut la 30 septembrie 1981 în oraşul Hollywood, California din părinţi de naţionalitate română. Părinţii săi au emigrat în America în anul 1980. Tatăl lui Dominique, Dumitru Moceanu, a fost component al echipei naţionale de gimnastică juniori din România, în timp ce mama sa, Camelia Moceanu, a fost de asemenea gimnastă. Dominique are o soră mai mică, Christina, care este şi ea tot gimnastă.
Datorită faptului că părinţii săi sunt români, Dominique vorbeşte fluent limba română. Ea a început să practice gimnastica de la frageda vârstă de trei ani şi jumătate. Printre antrenorii ei s-a numărat şi faimosul Bela Karolyi, care le-a antrenat de asemenea şi pe marile campioane Nadia Comăneci şi Mary Lou Retton. Înainte de a se muta la Houston pentru ca Dominique să se antreneze cu Bela Karolyi, familia Moceanu a locuit în California, Illinois şi Florida.
La Jocurile Olimpice de la Atlanta din anul 1996, gimnasta Dominique Moceanu era cea mai tânără membră a echipei americane de gimnastică din care mai făceau parte, pe lângă Amanda Borden, Dominique Dawes și Kerri Strug, celebrele Jaycie Phelps, Amy Chow şi Shannon Miller. Ea a fost medaliată cu aurul olimpic împreună cu echipa SUA. S-a clasat pe locul 9 la individual compus, locul 4 la sol şi locul 6 la bârnă.
A urmat Campionatul Naţional al SUA din anul 1996, unde s-a plasat pe locul trei la individual compus, fiind diagnosticată cu o fractură de tibie. Aceasta se agravase înainte de Jocurile Olimpice, dar a cerut să fie inclusă în echipă.

 sursa: www.wikipedia.org
          www.youtube.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Păreri?